Jdi na obsah Jdi na menu

 

 

Kuňka východní (Bombina orientalis)

care and breeding in english:

www.bombina.org

 

 

   ban3.jpg

 

Toto je stručný popis chovu kuňky východní, který odráží mé vlastní zkušenosti. Ostatní chovatelé to mohou dělat jinak s podobnými výsledky

 

Kuňka východní

 

je semiakvatický (polovodní), mezi chovateli oblíbený, odolný druh žab. Patří do čeledi Discoglossidae (kuňkovití) a rodu Bombina (kuňky), který obsahuje 6 druhů a 3 poddruhy Bombina variegata.

Kuňka východní obývá severovýchodní Čínu (provincie Anhui, Shandong, Hebei, Liaoning, Jilin a Heilongjiang), Koreu, jižní část Japonska (Tsushima a Kiushiu), a oblasti Chabarovsk a Primorye v Rusku. Část populace v provincii Lianoning (Čína), se zdá být izolován od ostatních částí. Nejsevernější lokalita výskytu je u vesnice Arsenievo, v oblasti Chabarovsk v Rusku (ca. 48o40'N, 137o12'E).

Tento druh žije v různých typech krajiny, zpravidla ve smíšených lesích, ale vyskytuje se i v jiných prostředích, včetně smrkových, borovicových nebo listnatých lesů. Také na otevřených mokřadních loukách, v říčních údolích a bažinatých oblastech. Bombina orientalis využívá různé typy vodních ploch se stagnující (někdy tekoucí) vodou: jezera, rybníky, bažiny, potoky, prameny, příkopy, kaluže...

  

Druh:

Bombina bombina

Bombina lichuanensis

Bombina maxima

Bombina orientalis

Bombina pachypus

Bombina variegata

Poddruh:

Bombina variegata kolombatovici

Bombina variegata scabra

Bombina variegata variegata

www.biolib.cz 

 

kunka-kopie.jpg 

 

Dorůstají délky 4 - 7 cm a dospívají přibližně v 3. roce života. V přírodě jsou aktivní převážně za soumraku. Většinu času tráví kuňky východní ponořené v mělké vodě u břehu, nebo na souši v bezprostřední blízkosti břehu. V přírodě se páří na jaře po zimním spánku, který je vhodné při teplotách okolo 10°C napodobit i v domácím chovu (viz Hibernace). V zajetí aktivují hlavně přes den a snadno přivyknou na krmení z ruky - pinzety. Kuňka východní se v zajetí může dožít více jak 20 let. 

 

Pohlaví

 

Dospělí samci narozdíl od samic kvákají, jsou zpravidla drobnější s výraznější lebkou a hlavně během období páření (i mimo něj) kvákají a chytají ostatní žáby do amplexu. V tomto období se jim zvětšují pářící mozoly na prvních a druhých prstech předních nohou. Oproti samicím mohou mít někteří samci na hřbetě více špičaté bradavice a mají silnější předloktí. Samice jsou zpravidla zavalitější a větší než samci. Pro chov a odchov žabek je vhodné vytvořit chovnou skupinku 3 žáby a více a dopřát jim dostatečný prostor. Skupinky žab do 6 ks. chovám v akvateráriu okolo 60x40x40 cm. při chovu více jedinců doporučuju mít větší počet samic ve skupině, aby je samci moc neobtěžovali. V teráriu 100x40x40 cm můžete s přehledem chovat skupinu 10 žab. 

 

 tera-kopie.jpg

 


Terárium: tak jak to mám já...

 

Vzhledem k faktu, že kuňky jsou semiakvatičtí živočichové, je potřeba jim zařídit akvaterárium v poměru přibližně 40% souš a 60% voda (nepoužívám vodní filtr). Dechlorizovaná voda je po celé ploše dna, sloupec 5-10 cm. Souš (ostrůvky) můžeme vytvořit ze široké škály přírodních materiálů, akorát bychom se měli vyvarovat materiálům, kterým neprospívá kontakt s vodou. Velice se mi osvědčily keramické ostrovy z pálené hlíny a korková kůra. V akvateráriu se krásně vyjímají různé vlhkomilné rostliny: Philodendron, Chlorophytum, Asplenium (nidus), Pothos, Acorus, Dracena, Jávský mech, Aglaonema... některé v ponořených květináčích, nebo jen tak volně plovoucí na hladině vody. Velmi doporučuji občasné slunění žab (UVB). Nádrž osvětluji LED osvětlením (lineární zářivkou okolo 6500K). Po většinu roku udržuji teplotu v rozmezí 18-24C. Větrání mám přes polovinu stropu a větrací mřížku mám i na přední straně terária. Kuňky poměrně dobře šplhají, zajistěte terárium před možným útěkem.

Části dechlorizované vody odstáté min. 24 hod. měním podle potřeby 1/14 dní. Všechnu vodu přibližně 1/měsíc. V takto pro snadnou údržbu koncipovaném akvateráriu se mi osvědčil vypouštěcí ventil.

 

Toxiny

 

Kuňky vylučují kůží toxiny, antibakteriální peptidy Bombininy, proto je v takto koncipovaném teráriu nekombinuji s jinými živočichy.

 

bb8o3505-kopie.jpg

 

 

tank2.jpg

 

 

Krmení: 

 

Kuňky nepohrdnou celou škálou přiměřeně velikého hmyzu. Dopřejte žabkám pestrou stravu. Vyhněte se tzv. monodietě - krmení např. pouze moučnými červy, ti jsou příliš tuční a nejsou výživní.

Dospělou žábu krmím orientačně 2-3x týdně 2 cvrčky nebo žížalu dešťovku, občas moučný červ. Hnojáci (červený žížaly) jim nechutnají.

Zkrmuji hlavně žížaly - dešťovky a cvrčky (kobylky) z toho 1x týdně obalené ve vitamino-minerální směsi (Reptivite, Dendrocare, Plastin, Roboran H...)

           

zizala-kopie.jpg 

 

 

pro kvalitní chov a odchov dopřávám žabkám přirozený zimní spánek a občasné slunění (UVB)

 

Hibernace

 

  

box na zimování1. Důležité je žáby před začátkem zimování 14 dní nekrmit, aby se zcela před spánkem vyprázdnily.


2. Do většího plastového boxu (s dírkama ve stropu) dám několikacentimetrovou vrstvu listovky, mechu, nějaké pláty kůry různě přes sebe, aby si měla žáby kam zalézt.

3. Substrát musí být vlhký ne promočený.

 

 

4. Box umístím na 4-7 dní na tmavé chladnější (cca 15C) místo.zimující kuňka

5. Od listopadu do února (min. 1,5 měsíce) do tmavého sklepa s teplotou nejlépe okolo 10 ◦C. Je dobré cca 1x za 10 - 14 dní kontrolovat jestli je substrát stále vlhký, žáby nerušit, nepokoušet se je krmit.

6. Po 1,5 - 2,5 měsících vyndám box ze sklepa a začínám vydatně krmit.

 

 

 

 

Pokud je žabka moc mladá, nebo se vám nezdá ve 100% kondici, tak ji nezimujte!

 

Péče o vajíčka a pulce: 

 

Vajíčka opatrně přemístím lžičkou, pinzetou do dostatečně veliké nádržky cca 30 l (min. 40x30x30 cm asi 30 pulců) s odstátou vodou (minimálně 24 hod.) a se slabým vzduchováním.

Vodu měním dle znečištění, buď všechnu, nebo 50% / den. Nečistoty odsávám velikou inj. stříkačkou s hadičkou.

    s teplotou okolo 22°C, kde budou pulci umístěni několik týdnů (39 dní) až do metamorfózy. Pulce krmím krmením pro potěr (Dafnie), rybičky (TetraMin) - později nitěnkami, larvami cyklopu...

Po metamorfóze žabky přemístím do terária: délka 40x30x30 pro cca 15 žab.

Malé kuňky chovám na navlhčených papírových ubrouscích, mechu a je žádoucí, jim dopřát veliké množství úkrytů v podobě korkové kůry a hustších rostlin a občasné slunění (UVB). Krmím přiměřeně velikou potravou 1-2x denně: octomilky a její larvy, nítěnky, mikro cvrčci, poději žížaly, malí cvrčci,  červy...

6 měsíců po metamorfóze mají mladé žabky obvykle velikost okolo 3,5 cm.

 

 

 

fbbo.jpg

čerstvě nakladená snůška cca 45 vajíček

  pulci kuňky 8.den

pulci začínají aktivně přijímat potravu až po rozplavání 

 

metamorfovací box

místo mokrých papírových ubrousků lze použít i neostrý štěrk

38843-1252757348-0-kopie.jpg

metamorfóza 32. den 

 

 Malé žabky začínají přijímat drobný hmyz, nitěnky a mini žížaly poté, co vstřebají celý ocásek.

 

 

amplexus-kopie.jpg 

 

 

 

 

 

(© japa) - Jakub Poláček